Zadanie z ostrosłupa
Karli774: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o kącie prostym w wierzchołku C. Promień
okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy 3. Ściany boczne ACS i BCS są prostopadłe do
podstawy. Pole ściany ABS jest równe 12√2 i jest ona nachylona do podstawy pod kątem 60
stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
14 lut 18:39
Mila:

|CO|=3 jako promień okręgu opisanego na Δprostokątnym.
h=4
√2
w ΔSCO:
| | H | | √3 | | H | |
sin60= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔H=2√6 |
| | h | | 2 | | 4√2 | |
Z tw. Pitagorasa oblicz m i n , następnie a i b
Pisz, gdy będziesz miał trudności.
14 lut 22:14