Funkcja
Licealista: Krótkie pytanie o funkcji f(−x)
Jeśli f(x)= (9−x
2)
√3x−6 to dziedziną funkcji y=f(−x) jest zbiór.
Proszę o wytłumaczenie mi jak to zrobić
14 lut 18:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
funkcja f(−x) to funkcja która powstała poprzez 'odbicie' f(x) względem osi OY
innymi słowy ... to co było po prawej stronie osi jest po lewej ... a to co po lewej jest po
prawej
znając dziedzinę f(x) ... podajesz od razu dziedzinę f(−x)
14 lut 18:38
Licealista:
Acha czyli
Dziedzina funkcji f to D=R/{3,−3,2)
To dziedzina y to D=R/{−3,3,−2}

bo nie ogarniam nie ma narysowanego wykresu tylko jest wzór
w zadaniu
14 lut 18:41
panteon: tak tylko dziedzina źle wyliczyłeś
14 lut 18:46
Licealista: To jak inaczej?
14 lut 18:47
Licealista: dziedzina funkcji f to D=R/{−3,3} ∨ ( − ∞, −2)
Skoro tak to jaką dziedzinę ma funkcja y?
14 lut 18:49
panteon: to co pod pierwiastkiem nie może być ujemne
14 lut 18:52
Licealista: up.
14 lut 18:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
i dlaczego wyrzucasz −3 i 3

wyrażenie (9−x
2) przecież może być równy zero

(nie mógłby być gdyby to był mianownik
jakiegoś ułamka)
14 lut 19:14
Licealista: no to zostaje samo (−∞,−2)
to f(−x) będzie (2, +∞)

?
14 lut 19:53