Całka o raz sprawdzenie rozwiązania
lukas_1237: Witam mam problem ze zrobieniem sprawdzenia do pewnego przykładu a mianowicie:
Mam taką całkę :
∫x arctgx dx=
12x
2 arctgx −
12x +
12arctgx +c
Mam problem ze zrobieniem sprawdzenia, po policzeniu pochodnej
z rozwiązania powinno wyjść xarctgx, a nie wychodzi

Pomoże ktoś ?
14 lut 18:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
a ile Ci wychodzi

pokaż jak liczysz pochodną
14 lut 18:26
lukas_1237: (12x arctgx)'= (12x)' arctgx + 12x (arctgx)'=
x arctgx + 12x2 11+x2=
x arctgx + x22+2x2
(12x)'= 12
(12 arctgx)'= 12−2x2
I mamy :
x arctgx + x22+2x2− 12+12−2x2
I właśnie nie wiem czy to jest dobrze
14 lut 18:39
panteon: ty liczysz pochodną funkcji pod całką

jak chcesz sprawdzić to musisz policzyć pochodną wyniku
14 lut 18:42
panteon: chociaż jednak nie ale i tak źle przepisałeś (policzyłeś też źle)
14 lut 18:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i ... wspólny mianownik i dodjesz/odejmujesz te ułamki
14 lut 18:45
lukas_1237: No mam wynik z całkowania i liczę jej pochodną ale coś mi nie wychodzi, widzę że u gury
popełniłem błąd w tym co napisałem jak liczę pochodne, mógł by to ktoś mi pokazać jak to
powinno wyglądać

Z góry dziękuję za zainteresowanie moim problemem
14 lut 18:47
huehuehue: | | x | |
(xarctgx)'=arctgx + |
| |
| | cos2x | |
14 lut 18:50
panteon: | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| x2 arctgx)' = |
| ((x2)'*(arctgx) + (x2)*(arctgx)') = |
| * (2xarctgx + |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 lut 18:51
lukas_1237: Panteon dzięki wielkie za pomoc teraz mi wyszło, nie wiem czemu wcześniej się tak pomyliłem.
Jeszcze raz wielkie dzięki
14 lut 18:59