Funkcja
marta77: Pomóżcie proszę.Sprawdź algebraicznie i graficznie, czy punkt P = (−1,2) należy do prostej o
równaniu;
a) y=−2x
b) y=2
c) y=3x−5
14 lut 18:22
Mila: W której klasie jesteś?
14 lut 19:32
kata26: P=(−1,2) to P=(x,y)
a)γ=−2x
za za x podstaw −1
y=−2*(−1)=2 zatem y=2 która jest równa drugiej współrzędnej punktu
punkt P nalezy do funkcji y=−2x
a graficznie masz narysować punkt P i tą funkcję jeżeli punkt P leży na fukcji(prostej) to
punkt P nalezy do fukcji.
b)
nie mamy w rówaniu x zatem dla kazdego x wartosc y=2 więc i dla x=−1 wartość jest równa 2
graficznie jak wyżej
itd
14 lut 20:20