Znajdz te wartości parametru m, dla którego funkcja f(x)=x^2+mx+9 ma dwa miejsca
Blitz: Znajdz te wartości parametru m, dla którego funkcja f(x)=x2+mx+9 ma dwa miejsca zerowe większe
od 2.
Mam problem z jednym założeniem. I na początku chciałbym się upewnić czy f(2)=q ?
Ja bym zrobił takie założnia
Δ>0
p>2
q>2
ale nie zgadza się to z odpowiedziami, mianowicie nie zgadza się założenie z q
w odpowiedzi założenia są takie
Δ>0
p>2
f(2)>0
moglibyście mi wytłumaczyć dlaczego tak? i dlaczego moje załozenie jest złe?
14 lut 18:08
Aga1.:

Według twoich założeń
14 lut 18:19
Aga1.: Źle narysowałam, bo a>0 , ramiona muszą być do góry.
14 lut 18:22
Blitz: a mozesz mi jakoś słownie wyjaśnić dlaczego źle myśle bo nie załapałem

?
14 lut 18:24
Aga1.: Zauważyłeś, że nawet nie da się narysować wykresu spełniającego wszystkie Twoje warunki.
W odp. jest dobrze.
14 lut 18:24
Blitz: no w sumie tak

możesz mi wyjaśnic co daje założenie f(2)>0 ?
14 lut 18:27
Aga1.:
14 lut 18:28
Blitz: dziękuję bardzo
14 lut 18:38