całka
Marta: Korzystając ze wzoru na całkowanie przez części oblicz całke
14 lut 18:00
Krzysiek: =∫x(tgx)'dx=...
14 lut 18:02
Marta: nie za bardzo rozumiem
| | 1 | |
wiem że ∫ |
| =tgx ale tam mam jeszcze ten x, i czemu napisałeś (tgx)'? wiem że pochodna |
| | cos2x | |
to odwrotnośc całkowania ale nadal jakoś tego nie rozumiem
14 lut 18:05
Krzysiek: =xtgx−∫(x)'tgxdx=...
lub inny zapis:
u=x
v'=1/cos2 x
u'=...
v=...
i licz przez części
14 lut 18:10
huehuehue: | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= u=x u'=1 v'= |
| v=tgx= xtgx − ∫tgxdx=... |
| | cos2x | | cos2x | |
14 lut 18:10
huehuehue: ups zapomnialem x w liczniku na poczatku sry
14 lut 18:10
Marta: baaaaardzo dziękuje!
14 lut 18:15