matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Michał:
|6−|x||=10
19 lip 13:06
Basia:
|x|=a ⇔ x=a ∨ x=−a stąd: 6−|x|=10 ∨ 6−|x|=−10 ⇔ |x|=−4 ∨ |x|=16 ⇔ |x|=16 (bo |x| nigdy nie jest ujemna, czyli nie może być równa −4) ⇔
x=16 ∨ x=−16
19 lip 13:19