całka
Marta: Korzystając ze wzoru na całkowanie przez części oblicz całke
∫esinxsin2xdx
14 lut 17:38
Krzysiek: sin2x=2sinxcosx
podstawienie t=sinx
14 lut 17:39
Marta: tylko mam to zrobić 'przez częsci' a nie podstawienie..
14 lut 17:40
Krzysiek: i zrobisz przez części ale później
14 lut 17:44
Marta: a skąd wiesz ze sin2x=2sinxcosx? nigdy nie byłam dobra z funkcji trygonometrycznych..
14 lut 17:51
huehuehue: to jest wzor na sinx podwojnego kata znajdziesz m.in na wikipedi albo mozesz wyprowadzic go
sama
14 lut 17:52
huehuehue: ,np ze wzoru de Moivre'a
14 lut 17:53
Marta: rozumiem że bede tego nie da się inaczej tego zadania zrobić?
14 lut 17:56
huehuehue: sin2x=sin(x+x)=sinxcosx + sinxcosx = 2sinxcosx
14 lut 18:02
Marta: dziękuje!
14 lut 18:06