odcinki
anka: Jeśli S=(−3,4) jest ŚRODKIEM odcinka AB i B=(5,6), to ile wynosi A ?
Prosze o wytłumaczenie mi tego
14 lut 17:35
anka: ?
14 lut 17:55
anka: Bardzo proszę o pomoc !
14 lut 18:15
Basiek: Załóżmy, że pkt. A ma współrzędne A(x,y)
Wiemy, że S jest środkiem odcinka..., a jaki jest wzór na środek odcinka? (wpisz w google,
jeśli nie pamiętasz).
Budujemy sobie tym samym najprostszy− wręcz podstawówkowy układ równań.
14 lut 18:21
Basiek: *ma współrzędne A(a,b)

Wybacz.
14 lut 18:21
Mila:

Wzory na współrzędne środka odcinka
| | xA+5 | |
−3= |
| ⇔−6=xA+5 ⇔ xA=−11 |
| | 2 | |
dokończ, możesz to sprawdzić w układzie wsp.
14 lut 18:23
anka: nadal nie rozumiem..
14 lut 18:42
Mila:
Czego nie rozumiesz, napisz konkretnie, wzory na środek odcinka ?
Nie umiesz rozwiązac równania, czy podstawić?
14 lut 18:55
anka: nie umiem rozwiązać równania.. wzór znalazłam.. ale nie potrafie go zastosować .
14 lut 18:57
Mila:
A(x
A;y
B)
−6=x
A+5 /−5
x
A=−6−5
x
A=−11
8=y
A+6 /−6
y
A=8−6
y
A=2
A=(−11;2) masz to w układzie wsp.
14 lut 19:05
anka: dzięki !
14 lut 19:08
Mila:
14 lut 19:19