matematykaszkolna.pl
Logika Monika: Podać i udowodnić warunek konieczny i dostateczny na to by zbiór był przeliczalny. Prosiłbym o jakieś zrozumiałe dowody
14 lut 17:13
Monika:
14 lut 17:29
Monika:
14 lut 17:47
Monika:
14 lut 18:09
Monika:
14 lut 18:29
Monika:
14 lut 18:33
Monika:
14 lut 18:53
Monika: ?
14 lut 19:05
PW: Myślę, że powinnaś przeczytać d e f i n i c j ę. Jesteś Monika płci męskiej?
14 lut 19:47
Mateusz: Mozliwe ze kolezanka Anny Grodzkiej emotka
14 lut 19:59
Monika: jestem kobietą. Ale jaką? zbiór A jest przeliczalny ⇔ gdy A jest skończony i nieskończony przeliczalny
14 lut 20:01
Eta: Dobre ..... dla Mateusza emotka
14 lut 20:02
PW: Coś ta definicja kiepska. Nie można nieznanego tłumaczyć przez nieznane, jak mawiali starożytni Rzymianie. Co to jest zbiór nieskończony przeliczalny?
14 lut 20:12
PW: A o płeć pytałem, gdyż piszesz "Prosiłbym o jakieś zrozumiałe dowody"
14 lut 20:14
Monika: Zbiór A nazywamy przestrzennym,jesli jest skończony lub równoliczny ze zbiorem wszystkich liczb naturlanych Dowód: Jeżeli A≠zbiór pusty jest przeliczalny ⇔ gdy jest zbiorem wyrazów pewnego ciągu nieskończonego,tzn że istnieje funkcja f:N→na A dowód załóżmy że A≠zbiór pusty,A przeliczalny 1.A∊zb. skończont 2.A nieskończony przeliczalny:Arównoliczny ~N⇒istnieje f bijekcja f:N→A
14 lut 20:28
PW: Mateńko, a co to jest? Dowód definicji? Wprowadźmy jakiś ład myślowy. Z definicją się nie dyskutuje. Trzeba się jej nauczyć. Mając dany konkretny zbiór można pytać o uzasadnienie (dowód) dlaczego jest przeliczalny − a więc sprawdzać, czy spełnia warunki definicji.
14 lut 20:34
Monika: no to już nie wiem.To była definicja.
14 lut 20:35
PW: Zbiór A nazywamy przeliczalnym,jeśli jest skończony lub równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych. To jest definicja. Koniec, kropka. Nauczyć się. Pewnie czytasz notatki wykładów robione w pośpiechu − wykładowca chciał w jakiś sposób "opowiedzieć" co znaczy ta definicja, i efekt jest gorszy niż gdyby nic nie zapisywać. W wypadkach takich wątpliwości jednak lepiej zajrzeć do książki. Powodzenia w nauce, początki bywają trudne.
14 lut 20:56
Monika: Podać i udowodnić warunek konieczny i dostateczny na to by zbiór był przeliczalny. i to jest ten warunek? przeliczalnym,jeśli jest skończony lub równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych.
14 lut 21:22
PW: Równoliczność ma swoją osobną definicję i powinna być wprowadzona wcześniej − po co ją powtarzać w definicji zbioru przeliczalnego?
14 lut 21:27
Monika: ja tylko się pytam czy to będzie poprawna odp
14 lut 21:35
Monika:
14 lut 21:44
PW: Cały czas o tym mówimy. "Podać i udowodnić warunek konieczny i dostateczny na to by zbiór był przeliczalny." to jest idiotyczne, sztuczne tworzenie problemu tam, gdzie go nie ma. W normalnym toku wykładu powinny być kolejno wprowadzone d w i e definicje: 1. Zbiorów równolicznych 2. Zbiorów przeliczalnych. Na pytanie "co to jest zbiór przeliczalny" odpowiadamy definicją nr 2, a jeśli pytający mówi "to znaczy?" − przypominamy definicję nr 1. Tu naprawdę nie ma czego dowodzić.
14 lut 21:50