funkcja wymierna
Kipic:

prosze o przedstawienie wlasnych sposobow do wyznaczania wzoru funkcji wymiernej na podsztawie
wykresu i liczenie a b i q :
i jak wyznaczac przedzialy monotonicznosic miejsca zerowe prosze o pomoc
Prosze o pomoc
14 lut 17:01
Kipic: sry a p i q
14 lut 17:04
Aga1.: Asymptoty przecinają się w punkcie A(−1,3)
z tego od razu wiesz, że p=−1, q=3
Oraz D=R−{−1}
Z wykresu odczytasz,że funkcja jest malejąca w każdym z przedziałów (−∞,−1), (−1,∞)
Jeśli funkcja jest malejąca, to a>0 (inaczej jak przy funkcji liniowej)
a wyliczysz wykorzystując punkt (0,7) ( jeśli dobrze odczytałam)
14 lut 17:25
Kipic: ta zgadza sie punkt (0,7) a skad od razu wiedziec ze dziedzina to D = R / {−1}

?
14 lut 17:35
Mila: Widać na wykresie, że dla x=−1 jest nieokreślona − nie ma wartości dla x=−1 ("urwał" się
wykres)
14 lut 18:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1)
asymptota pozioma (czyli ta co przecina oś OY) jest w punkcie 1
stąd 'q = 1'
krok 2)
asymptota pionowa (czyli ta co przecina oś OX) jest w punkcie −1
stąd 'p = −1'
krok 3)
odczytujesz dowolny punkt tej funkcji i podstawiasz do wzoru aby wyznaczyć 'a'
14 lut 18:30
Kipic: dziekuje wszystkim za pomoc teraz juz wszytsko jasne
14 lut 18:33