matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help!
Wydi:
Rozłóż na czynniki wyrażenie a) a
4
+b
4
b)a
2
+b
2
−c
2
−2ab
19 lip 11:48
Eta:
Witam
a) a
4
+b
4
= a
4
+2a
2
b
2
+b
4
− 2a
2
b
2
= (a
2
+b
2
)
2
− 2a
2
b
2
= korzystamy ze wzoru:
a
2
−b
2
=(a −b)( a +b)
=( a
2
+b
2
−
√
2
ab)(a
2
+b
2
+
√
2
ab) b) a
2
−2ab +b
2
− c
2
= ( a −b)
2
− c
2
= ( a −b +c)( a − b −c)
19 lip 11:57
Wydi:
Dziękuje Eta
19 lip 11:59
Eta:
ok.
19 lip 12:15