wyznacz wszystkie asymptoty.
forme: Witam. Mam problem z następującym zadaniem :
WYznacz wszystkie asymptoty funkcji f(x) = x*e1/x.
bardzo prosiłbym o rozwiązanie, bo sam juz szału dostaje.
14 lut 16:50
Mila: D=R\{0}
1) lim
x→0−(xe
1/x)
lim
x→0−e
1/x=0
zatem
lim
x→0−(xe
1/x)=0 z lewej strony 0 nie ma asymptoty
2)lim
x→0+(xe
1/x) mamy symbol [0*
∞]
| | e1/x | | −1/x2e1/x | |
limx→0+ |
| =H=limx→0+ |
| =limx→0+e1/x=∞ |
| | 1/x | | −1/x2 | |
jest asymptota z prawej strony 0.
3)
asymptoty ukośne
y=ax+b
| | f(x) | |
limx→∞ |
| =limx→∞e1/x=e0=1 |
| | x | |
a=1
b=lim
x→∞ (xe
1/x−x)=lim
x→∞(x*(e
1/x−1))=lim
x→∞U{(e
1/x−1)}{U{1/x}=
H=e
0=1
y=x+1 asymptota ukośna
4) oblicz jak w p.3 dla x→−
∞
14 lut 20:53
forme: Niech Cie obsypią złotem, dziękuje wielkie
15 lut 21:48
Mila:
15 lut 21:58