| x | ||
y'=√4−x − | ||
| 2√4−x |
D:
x≤4
Niekoniecznie, jeśli I pochodna zmienia znak przy przejsciu przez miejsce zerowe,
to f(x) ma ekstremum.
| 1x | 2(4−x)−x | 8−3x | ||||
f '(x)=√4−x− | = | = | ||||
| 2√4−x | 2√4−x | 2√4−x |
| 8 | ||
f '(x)=0⇔8−3x=0⇔ x= | ||
| 3 |
| 8 | 8 | |||
8−3x>0⇔8>3x⇔x< | funkcja rosnąca dla x< | |||
| 3 | 3 |
| 8 | 8 | |||
8−3x<0⇔x> | funkcja malejąca dla x> | |||
| 3 | 3 |
| 8 | ||
dla x= | maksimum lokalne | |
| 3 |
| 8 | 8 | 16 | 16√3 | |||||
f( | )= | √4/3= | = | |||||
| 3 | 3 | 3√3 | 9 |