FUNKCJE
filipek: Witam
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=k{−2x+2 dla x∊(−∞,−1>& 3x+1 dla x∊(−1,1)& −x−2 dla
x∊<1,+∞)}
14 lut 16:06
filipek: cos nie wyszlo..
w kazdym badz razie chodzi o to ze jest otwarty tez ptaszek i w nim sa trzy rzedy
pierwszy rzad : −2x +2 dla x∊(−∞,−1>
14 lut 16:07
filipek: drugi : 3x+1 dla x∊(−1,1)
trzeci : −x−2 dla x∊<1,+∞)
14 lut 16:08
filipek: ?
14 lut 18:51
Mila: No i jakie jest polecenie?
14 lut 18:52
filipek: miejscem zerowym tej funkcji jest liczba ?
14 lut 18:53
Mila:
1) −2x+2=0⇔−2x=−2
x=1 ale 1∉(−
∞,−1>, zatem nie może być miejscem zerowym
2) 3x+1=0⇔3x=−1
| | −1 | | −1 | |
x= |
| ; |
| ∊(−1;1) w takim razie to jest miejsce zerowe, |
| | 3 | | 3 | |
dokończ
14 lut 18:59
filipek: 3. −x−2=0 ⇔ −x=2, x=−2
a −2 nie nalezy do <1, +
∞)
| | 1 | |
czyli − |
| jest odpowiedzią  |
| | 3 | |
14 lut 19:05
Mila: Tak.
14 lut 19:20
filipek: dzięki , jesteś wielka
14 lut 19:20