wyznacz wyrazy ciagu geometrycznego.
milcia : wyznacz pierwszy wyraz, iloraz i liczbe dodanych wyrazow ciagu geometrycznego, jezeli:
a6−a4=216 a3−a1=8 sn=40
ok, zrobilam uklad rownan:
a6−a4=216
a3−a1=8 /(−2)
−a2=200
z tego wyliczylam, ze a4=−400 i a6=−184, a3 wyszlo mi −92 i a1= −100
na te chwile − poddaje sie, nie pasuja mi niektore liczby przy a, nie moge wyliczyc wiec q, a
tym bardziej n −.− pomoze ktos? prosze!
14 lut 16:00
Saizou : niech a1=x
a3=xq2
a4=xq3
a6=xq5
xq5−xq3=216
xq2−x=8
oblicz układ
14 lut 16:14