lokaty, podatki
icanfly: Dominika założyła lokatę w banku na okres dwóch lat.Kapitalizacja odsetek po roku. Po pierwszym
roku bank potrącił od odsetek 19% podatku co stanowiło 42,75zł. wtedy Dominika dopłaciła
1817,75 zł na konto. Na koniec drugiego roku miała 7315zł. z odsetkami, ale prze potrąceniem
podatku. Jakie jest oprocentowanie i jaka była kwota początkowa?
14 lut 15:47
icanfly: pomoże ktoś?
14 lut 17:14
Mila:
x − wpłacona kwota
y − kwota odsetek po I roku
p − oprocentowanie
y=225zł kwota odsetek po I roku, od tej kwoty pobrano podatek
225−42,75=182,25 od odsetek odejmujemy pobrany podatek
182,25+1817,75=2000
x+2000 − kwota na lokacie na początku drugiego roku
| | p | |
x+2000 + |
| (x+2000 )=7315 |
| | 100 | |
| | 225 | |
x+2000+ |
| (x+2000)=7315 |
| | x | |
rozwiąż równanie
14 lut 17:39
joł: δγβββββ
14 sty 15:00
grudka: x2−5090x+450000=0 (*)
Δ=24108100⇒√Δ=4910
x1=90
x2=5000
Zad. [powyższe] + [Oblicz, jakie było oprocentowanie lokaty i jaką kwotę wpłaciła Dominika na
początku, jeżeli wiadomo, że oprocentowanie lokat w banku jest mniejsze od 12%] − zamiast
ostatniego zdania
Treść tego pytania jest dla mnie niezrozumiała.
25 paź 20:01
Kaja: Czy ktoś może wytłumaczyć to zadanie krok po kroku?:(
15 lis 18:04