wykresy funkcji
matimati: Do wykresu funkci f(x)=16
x NIE NALEŻY punkt
A. A=(−1, −16)
14 lut 15:10
Dominik: podstawiaj za x wspolrzedne x kazdego punktu i sprawdzaj czy wychodzi wspolrzedna y. jesli sie
zgadza to pkt nalezy do wykresu, jesli nie... to nie nalezy.
14 lut 15:11
matimati: Czyli odpowiedź B ?
14 lut 15:17
matimati: NIE NALEZY juz wiem juz wiem, pomylka
14 lut 15:18
panteon: zauważ że a i c ma ten sam x a różne y −ki
14 lut 15:18
amen: masz dwie wartosci y, dla tych samych x (odp. A i C) wiec jesli uznasz, ze jedna z nich jest
poprawna, druga bedzie odpowiedzia do zadania; od razu widac ze do wykresu pasuje pkt o wsp.
(−1, (1/16)), wiec prawidlowa odpowiedzia musi byc A
14 lut 15:21
matimati: | | 3 | | 3 | |
a ile to jest 16 |
| a |
| jest w potedze   ? |
| | 4 | | 4 | |
14 lut 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
163/4 = (4√16)3 = 23
14 lut 15:23
matimati: dzieki bardzo !
14 lut 15:24