koza
AS: Zadanie dla tych co się nudzą.
Gospodarz posiadał łąkę w kształcie koła o promieniu r.
Na obwodzie koła wbił kołek a do niego przywiązał kozę.
Jak długi musi być sznur by koza mogła wyjeść trawę
z co najwyżej połowy łąki?
18 lip 14:36
Kuba: as hmmm a możesz pokazać rozwiązanie?;>
18 lip 21:03
AS: Tak szybko?
Ha,ale zadałem bobu!
18 lip 21:21
Kuba: 
ahhha to niech zrobi
18 lip 21:38
Eta:
Witaj AS
Pierwsze pytanie: czy działka jest ogrodzona?
18 lip 21:50
AS: Nie,ale interesuje nas tylko obszar łąki.
19 lip 09:08
Pyjak: Jak sznur będzie miał długość r to koza nie zje połowy.
19 lip 12:11
AS: Przecież masz wyznaczyć długość sznura,
będzie z pewnością większy od promienia.
19 lip 12:27
Basia:
Jeżeli z co najwyżej połowy to odpowiedź Pyjaka jest poprawna.
Chyba należy inaczej sformułować pytanie:
"Jaka może być największa długość sznura, jeżeli koza ma zjeść co najwyżej
połowę trawy".
19 lip 13:15
19 lip 13:25
Basia:

r − dany promień koła
γ=π−2α
Szukane pole to
2*(pole wycinka koła o promieniu R opartego na kącie α) +
2*(pole odcinka koła o promieniu r opartego na kącie γ)
z tw.sinusów
| r*sinγ | | r*sin(π−2α | | r*sin2α | | 2r*sinα*cosα | |
R = |
| = |
| = |
| = |
| |
| sinα | | sinα | | sinα | | sinα | |
R=2r*cosα
teraz wystarczy podstawić do wzorów na pole wycinka i pole odcinka
i znaleźć maksimum funkcji kąta α przy założeniu,że α∊(0;
π2)
19 lip 13:42
Basia:
Korekta:
nie "znaleźć maksimum" tylko rozwiązać nierówność
19 lip 13:45
AS: Muszę Ciebie Basiu zmartwić − trochę nie tak.
Ja koniecznie chcę wiedzieć ile wynosi długość sznura.
W przeciwnym razie nie uwiążę kozy i mojego
ulubionego mleka koziego nie dostanę.
19 lip 13:58
Basia: Oczywiście, że tak.
Jeżeli znajdziesz odpowiedni kąt α,znajdziesz i odpowiednie R.
19 lip 14:01
AS: Basiu miła!
Ja jestem skończony a raczej nieskończony leń.
Dlatego przerzucam cały ciężar obliczeń na innych.
19 lip 14:35
19 lip 14:41
sowa: √81*A1czerwony
19 lip 15:30
AS:

Podaję moje rozwiązanie zadania z kozą.
Pole szukanego obszaru składa się z pola wycinka ABDCA i dwóch odcinków AEBA
m − długość sznura , kąt f = 180
o − 2*α , α wyrażony w radianach
Pole wycinka Pw = π*m
2*2*α/360
o = m
2*α
Pole odcinka = Pole wycinka OBEAO − Pole trójkąta OAB
Po = π*R
2*(180
o − 2*α)/360
o − R
2/2*sin(180
o − 2*α) = R
2/2*(π − 2*α − sin(2*α))
Z warunków w zadaniu
m
2*α + 2*R
2/2*(π − 2*α − sin(2*α)) = π*R
2/2 |*2
2*m
2*α + 2*R
2*(π − 2*α − sin(2*α)) = π*R
2
2*m
2*α + R
2*(π − 4*α − 2*sin(2*α)) = 0
Z trójkąta ABC: m = 2*R*cos(α)
8*R
2*α*cos
2α + R
2*(π − 4*α − 2*sin(2*α)) = 0 |:R
2
8*α*cos
2α + π − 4*α − 2*sin(2*α) = 0
4*α*(2*cos
2α − 1) − 2*sin(2*α) + π = 0
4*α*cos(2*α) − 2*sin(2*α) + π = 0
Przyjmując 2*α = β mamy równanie do rozwiązania
2*β*cos(β) − 2*sin(β) + π = 0 |:(−2)
sin(β) − β*cos(β) = π/2
Równanie to rozwiązałem metodą średnich arytmetycznych (podział przefziałami)
Przedział Środek β1 β2 wartości ujemne wartości dodatnie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 2 −1.27 0.17
(1,2) 1.5 1.5 −0.68
(1.5,2) 1.87 1.87 −0.06
(1.87,2) 1.935 1.935 0.053
Dalszych rachunków nie wypisuję
Wynik ostateczny: β = 1.90569573 [rad] = 109
o 12'
Mając wyliczone β obliczymy długość sznura
m = 2*R*cos(α) = 2*R*cos(β/2) = 1.1586*R
20 lip 10:11