Odwzorowanie macierze
danoel: Wykonując odpowiednie działania na macierzach wyznaczyć odwzorowanie
h: R3→R2 : h=((f+g) o g)−1 , f(x,y,z)=(2x−3z,z+y,x−2y),
g:R3→R3, g(x,y,z)=(x−y,x−z,z)
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś powiedział mi jak sie do tego zabrać, z góry dzięki
14 lut 14:48
PW: Tam powinno być h:R3→R3.
| a b c | |x| | x−y |
| d e f | ◯ |y| = | x−z |
| g h j | |z| | z |
Nie można tego stworzyć w tym edytorze (nie umiem), ale domyślasz się, że to jest macierz
kwadratowatrzeciego stopnia i wektory.
ax+by+cz = x−y
dx+ey+fz = x−z
gx+hy+jz = z.
a więc jak latwo zobaczyć
a=1, b=−1, c=0
d=1, e=0, f=−1
g=0, h=0, j=1,
czyli macierz przekształcenia g ma postać
| 1 1 0 |
| 1 0 1 |
| 0 0 1 |
Podobnie zobacz macierz przekształcenia f i przypomnij sobie twierdzenia − co robić z
macierzami, jeśli trzeba opisać przekształcenie f+g, (f+g)°g i co sie robi z macierzą, aby
otrzymać macierz opisującą przekształcenie odwrotne.
14 lut 15:37
PW: Prostuję − macierz przekształcenia g ma postać
|1 −1 0 |
| 1 0 −1 |
| 0 0 1 |
(więcej uwagi zajmuje wklepywanie tekstu niż meritum).
14 lut 15:40
danoel: PW wielkie dzięki za wytłumaczenie, teraz dam sobie rade
14 lut 16:36
danoel: Jeśli dodam macierz przekształcenia f i g póżniej pomnoże z macierzą g i wychodzi mi jakaś
macierz. Następnie wyznaczam macierz odwotną i ta macierz odrotna jest tym odwzorowaniem?
14 lut 19:57