Indukcja matematyczna
misiek: Witam! Ja chciałbym prosić o rozwiązanie tych zadań metodą indukcji matematycznej. Proszę o
rozpisanie co z czego się zabrało. Z góry dziękuję

1. Udowodnić że dla każdego n∊N liczba 6
n+2 + 7
2n+1 jest podzielna przez 43.
2. Udowodnić że wszystkie liczby naturalne n > 4 spełniają nierówność 2
n > n
2 .
3. Ciąg a
n jest zdefiniowany w następujący sposób:
a
0 = 0 , a
n = a
n−1 + n * 2
n dla n ≥ 1 .
Udowodnić że a
n = 2 + (n − 1) * 2
n+1 .
14 lut 14:43
wmboczek: krok 1 sprawdzamy prawdziwość dla pierwszego n
63+73=559 jest podz
krok 2 sprawdzamy implikację (krok n)=>(krok n+1)
6n+1+2+72n+2+1=6*6n+2+49*72n+1=6*(to co było dla kroku n)+43*72n+1
a to jest podz przez 43 bo oba składniki są
14 lut 14:52
PW:
1° Sprawdzamy dla n=0
60+2+72.0+1 = 36+7 = 43 − liczba podzielna przez 43, wzór jest prawdziwy dla
n=0.
2° Założenie indukcyjne. Załóżmy, że wzór jest prawdziwy dla dowolnej, na czas dowodu ustalonej
liczby k∊N, to znaczy
6k+2+72k+1 jest podzielna przez 43.
3° Teza indukcyjna. Z założenia 2° wynika prawdziwość wzoru dla liczby k+1, to znaczy
6(k+1)+2+72(k+1)+1 jest podzielna przez 43.
4° Dowód. Polega na tym, żeby przekształcić badaną sumę, by zobaczyć możliwość skorzystania z
założenia 2° i pokazać, że suma ta też dzieli się przez 43.
14 lut 14:56
wmboczek: w drugim trick polega na pokazaniu, że
2n>2n+1 co wynika z n2>2n+1
14 lut 15:21
misiek: I właśnie tu mam problem bo żeby to było podzielne przez 43 to by to musiałoby wyglądać np.
tak:
43*(ta suma)
a nie wiem jak doprowadzić do takiej postaci

Pomożecie?
14 lut 15:24
wmboczek: w trzecim
an+1=2+(n−1)2n+1+(n+1)2n+1=2+n2n+2=to co mamy udowodnić
14 lut 15:37
wmboczek: pierwsze masz na tacy
pierwszy składnik na mocy zał można zapisać jako 6*43*coś, w drugim jest 43 przed 7
14 lut 15:39
misiek: aha no tak teraz to widzę bo nie wiedziałem nawet że w tym momencie się dowód kończy

Dzięki wielkie
14 lut 15:40