równania
matimati: Witam, prosze o pomoc w zadaniu
Liczba całkowitych pierwiastków równania x3 − 6x jest równa :
A:0
B:1
C:2
D:3
14 lut 14:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
3 − 6x = x(x
2−6) = x(x−
√6)(x+
√6)
ktora odpowiedź jest prawidłowa
14 lut 14:37
PW: x(x2−6) − i już widać
14 lut 14:38
matimati: no wlasnie nie widze.. prosze powiedzcie mi jak to sie robi
14 lut 14:42
krystek: Popatrz na rozkład na czynniki podany przez Artura
14 lut 14:46
matimati: x=O , x=
√6 , x=−
√6
3

14 lut 14:50
14 lut 14:52
krystek: √6 ∊ ?
14 lut 14:52
matimati: czyli 0
14 lut 15:01
panteon: a 0?
14 lut 15:03
matimati: 0 jest całkowitą
14 lut 15:05
matimati: ok juz wiem : )))
14 lut 15:12