równania
angelka: Jednym z pierwiastków równania −x
2 + 4x + m = 0 jest liczba (−5). Ile wynosi m?
Bardzo prosze o pomoc bo kompletnie nie wiem jak to zrobić ..
14 lut 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
W(−5) = 0
podstaw za 'x' liczbę (−5)
to wyrażenie musi być =0
więc ile wynosi
'm'
14 lut 14:27
angelka: −45
14 lut 14:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
raczej na pewno +45
14 lut 14:37
angelka: dobrze obliczylam

?
14 lut 14:37
angelka: jak podstawiamy za −x2 liczbe −5 to to jest 52 tak ?
14 lut 14:38
angelka: −(−5)
2 + 4*(−5)+m
−25−20+m
−45=−m
45=m
tak
14 lut 14:57
Justyna : −8(4x+14 ) dla x = − 3
25 sty 13:44
VII: W pamieci =−16
25 sty 14:15