wykres funkcji
sinus:

Wyres funkcji powstał w wynikuprzesunięcia rownoległego wykresu funkcji y = −
2x gdzie x ≠
0
a) napisz wzor funkcji f i oblicz jej miejsce zerowe
b) naszkicuj wykres funkcji h, jeśli h(x) = |f(x)|
c) dla jakich warości parametru p (p∊R) rownanie h(x)= p
2 − 1.
a)
wzor mam taki f(x)= −
2x + 1 − 3
x
0 = −
53
b) wykres zaznaczony na zielono h(x) = |f(x)|
ale nie wiem jak zrobić ten punkt c prosze o pomoc bo nie wiem jak to policzyc
14 lut 14:14
sinus: pomoże ktoś?
14 lut 14:46
sinus: podpowie mi ktoś jak w ogóle zabrać sie za ten punkt c?
14 lut 15:41
sinus: 3 < p2 − 1 < 5 dodaje obustronnie 1
4 < p2 < 6 a teraz pierwiastkuje obustronnie
2 < p < √6
czyli
p ∊ (2 ; √6)
14 lut 15:49
Dominik: nie zapisales calego polecenia c), ale domyslam sie, ze juz dales sobie z nim rade.
4 < p2 < 6
czyli
p2 > 4 ∧ p2 < 6
p∊(−∞, −2)∪(2, ∞) ∧ p∊(−√6, √6)
podaj teraz odp
14 lut 15:52
sinus: faktycznie nie zwróciłem na to uwagi powinno byc
c) dla jakich warości parametru p (p∊R) rownanie h(x)= p2 − 1 ma dwa rozwiązania równych
znaków
p ∊(−√6 ; −2) u (2 ; √6)
14 lut 15:58