fukcja kwadratowa, parametr
Namita: Dla jakich wartości parametru a jeden z pierwiastków równania:
(2a+1)x2−ax + a − 2 = 0
jest większy od 1, a drugi mniejszy od 1 ?
14 lut 13:57
krystek:

I teraz zastanów się kiedy tak będzie , jakie warunki muszą być spełnione.
14 lut 13:59
Namita: Liczę to zadanie dwoma sposobami i dostaję różne wyniki.
I sposób:
Δ>0, 2a+1>0, f(1)<0 oraz Δ>0, 2a+1<0, f(1)>0
I tutaj otrzymuję wynik x∊(−12, 12).
II sposób:
x1<1 oraz x2>1, czyli x1 −1 <0 i x2 −1>0 tak więc (x1 −1) *(x2 −1)<0
I tutaj otrzymuję wynik x∊(−12, 14).
Drugi sposób jest też poprawny?
14 lut 14:12
irena_1:
1)
2a+1 ≠ 0
2)
Δ=a
2−4(2a+1)(a−2)>0
a
2−4(2a
2−3a−2)>0
a
2−8a
2+12a+8>0
−7a
2+12a+8>0
Δ
1=144+224=368
| | −12−4√23 | | 6+2√23 | |
a1= |
| = |
| ≈ 2,23 lub |
| | −14 | | 7 | |
| | −12+4√23 | | 6−2√23 | |
a2= |
| = |
| ≈ −0,51 |
| | −14 | | 7 | |
| | 6−2√23 | | 6+2√23 | |
a ∊ ( |
| ; |
| ) |
| | 7 | | 7 | |
3)
Jeśli 2a+1>0, to f(1)<0 lub jeśli 2a+1<0, to f(1)>0
2a+1>0
f(1)=2a+1−a+a−2<0
2a<1
2a+1<0
f(1)=2a+1−a+a−2>0
2a>1
∅
1) i 2) i 3)
14 lut 14:14
krystek: A ja bym zrobiła tak(czy dobrze?)
a≠0
Δ>0
xw=1
14 lut 14:33
irena_1: Ale xw nie musi być równy 1.
14 lut 14:35
krystek: To fakt, zrobiłabym tylko "symetrycznie "leżące pierwiastki
14 lut 14:40