trójkąt
Izolda:

Ściana szczytowa domu jest trójkątem równoramiennym o podstawie 16 m i wysokości 6 m. na tej
ścianie ma być umieszczony plakat reklamowy w kształcie prostokąta wpisanego w ten trójkąt w
taki sposób, że jeden bok prostokąta jest zawarty w podstawie trójkąta, a wierzchołki
pozostałych boków należą do ramion trójkąta. Oblicz jak należy dobrać wymiary prostokąta, aby
powierzchnia plakatu była największa.
17 lip 08:46
123: Wczoraj rozwiązywałem podobne zadanie, tutaj musisz skorzystac z podobieństwa trójkątów.
17 lip 09:00
AS: Z podobieństwa trójkątów mamy
x : (6 − y) = 16 : 6
6*x = 16*(6 − y) | :2
3*x = 8*6 − 8*y
8*y = 48 − 3*x
y = (48 − 3*x)/8
Pole plakatu S = x*y
S = x*(48 − 3*x)/8
S = (48 *x − 3*x2)/8
Obliczam pochodną
S' = (48 − 6*x)/8 = 0 ⇔ 48 − 6*x = 0 ⇔ 6*x = 48 ⇔ x = 8 (szerokość plakatu)
Wysokość plakatu
y = (48 − 3*8)/8 = (48 − 24)/8 = 24/8 = 3
Rozmiary plakatu: 3 m x 8 m
Można też inaczej rozwiązać,wykorzystując wzory paraboli
Wierzchołek paraboli xw = −b/(2*a)
W naszym równaniu y = −3*x2/8 + 6*x mamy
a = −3/8 , b = 6 , c = 0
xw = −6/2*(−3/8)) = −3*(−8/3) = 8
17 lip 09:11
Izolda: Probowalam wyliczyc z proporcji:
| 8 | | 8−x | | 8 | | 8−x | |
| = |
| i |
| = |
| |
| 6 | | 6−y | | 6 | | y | |
Możesz wskazac błąd w tych proporcjach?
17 lip 09:37
AS: Boki w proporcji nie odpowiadają sobie.
Musi zachodzić: podstawa do wysokości jak podstawa do wysokości
Jeżeli po lewej stronie jest podstawa do wysokości = 8:6
to z prawej strony musi być odpowiednio x : (6 − y)
podstawa małego trójkąta do wysokości małego trójkąta.
17 lip 09:45
Izolda: juz wiem gdzie popełniłam błąd.
w tej drugiej proporcji powinno byc w mianowniku "6−y"
Dziekuje
17 lip 10:02
AS: tak , wysokość trójkąta minus wysokość plakatu
17 lip 10:06
Bogdan:

Dzień dobry.
Nie ma na forum na razie co robić, więc korzystam z okazji pojawienia się zadania
optymalizacyjnego z zakresy szkoły średniej (druga klasa), by pokazać formalny
i porządny zapis rozwiązania takiego zadania, który oczekiwany jest np. na arkuszu
egzaminacyjnym. Od kilku lat rachunek pochodnych nie jest objęty programem nauczania
w szkole średniej, więc nie możemy go zastosować. W takim porządnym zapisie
przedstawiającym rozwiązanie zadania, trzeba uzasadniać każdy krok i wyraźnie wskazywać
te elementy, do których odwołujemy się w rozwiązaniu, np. pisząc o podobieństwie trójkątów
trzeba wskazać te trójkąty. Podkreślam, że nie chodzi mi tutaj o wynik, bo ten został już
podany, ale o sposób prezentacji rozwiązania.
W podanym zadaniu przyjęte oznaczenia i długości odcinków zaznaczyłem na rysunku,
przejdźmy więc do rozwiązania.
| | 16 | | 6 | |
Trójkąty ABC i DEC są podobne, więc mamy proporcję: |
| = |
| . |
| | x | | 6 − y | |
Pole prostokąta o bokach długości x, y wpisanego w trójkąt ABC: P = x*y
| | 3 | | 3 | |
P = x*(6 − |
| x) ⇒ P(x) = − |
| x2 + 6x |
| | 8 | | 8 | |
Funkcja P(x) jest funkcją kwadratową, której wykresem jest parabola skierowana
ramionami w dół i posiadająca maksimum dla
Odp.: Powierzchnia prostokątnego plakatu będzie największa gdy podstawa tego
prostokąta przyjmie długość 8 m, a wysokość 3 m.
17 lip 14:35
123: Brak słów

Czysty profesjonalizm
17 lip 15:21