matematykaszkolna.pl
trójkąt Izolda: rysunekŚciana szczytowa domu jest trójkątem równoramiennym o podstawie 16 m i wysokości 6 m. na tej ścianie ma być umieszczony plakat reklamowy w kształcie prostokąta wpisanego w ten trójkąt w taki sposób, że jeden bok prostokąta jest zawarty w podstawie trójkąta, a wierzchołki pozostałych boków należą do ramion trójkąta. Oblicz jak należy dobrać wymiary prostokąta, aby powierzchnia plakatu była największa.
17 lip 08:46
123: Wczoraj rozwiązywałem podobne zadanie, tutaj musisz skorzystac z podobieństwa trójkątów.
17 lip 09:00
AS: Z podobieństwa trójkątów mamy x : (6 − y) = 16 : 6 6*x = 16*(6 − y) | :2 3*x = 8*6 − 8*y 8*y = 48 − 3*x y = (48 − 3*x)/8 Pole plakatu S = x*y S = x*(48 − 3*x)/8 S = (48 *x − 3*x2)/8 Obliczam pochodną S' = (48 − 6*x)/8 = 0 ⇔ 48 − 6*x = 0 ⇔ 6*x = 48 ⇔ x = 8 (szerokość plakatu) Wysokość plakatu y = (48 − 3*8)/8 = (48 − 24)/8 = 24/8 = 3 Rozmiary plakatu: 3 m x 8 m Można też inaczej rozwiązać,wykorzystując wzory paraboli Wierzchołek paraboli xw = −b/(2*a) W naszym równaniu y = −3*x2/8 + 6*x mamy a = −3/8 , b = 6 , c = 0 xw = −6/2*(−3/8)) = −3*(−8/3) = 8
17 lip 09:11
Izolda: Probowalam wyliczyc z proporcji:
8 8−x 8 8−x 

=

i

=

6 6−y 6 y 
Możesz wskazac błąd w tych proporcjach?
17 lip 09:37
AS: Boki w proporcji nie odpowiadają sobie. Musi zachodzić: podstawa do wysokości jak podstawa do wysokości Jeżeli po lewej stronie jest podstawa do wysokości = 8:6 to z prawej strony musi być odpowiednio x : (6 − y) podstawa małego trójkąta do wysokości małego trójkąta.
17 lip 09:45
Izolda: juz wiem gdzie popełniłam błąd. w tej drugiej proporcji powinno byc w mianowniku "6−y" Dziekuje
17 lip 10:02
AS: tak , wysokość trójkąta minus wysokość plakatu
17 lip 10:06
Bogdan: rysunekDzień dobry. Nie ma na forum na razie co robić, więc korzystam z okazji pojawienia się zadania optymalizacyjnego z zakresy szkoły średniej (druga klasa), by pokazać formalny i porządny zapis rozwiązania takiego zadania, który oczekiwany jest np. na arkuszu egzaminacyjnym. Od kilku lat rachunek pochodnych nie jest objęty programem nauczania w szkole średniej, więc nie możemy go zastosować. W takim porządnym zapisie przedstawiającym rozwiązanie zadania, trzeba uzasadniać każdy krok i wyraźnie wskazywać te elementy, do których odwołujemy się w rozwiązaniu, np. pisząc o podobieństwie trójkątów trzeba wskazać te trójkąty. Podkreślam, że nie chodzi mi tutaj o wynik, bo ten został już podany, ale o sposób prezentacji rozwiązania. W podanym zadaniu przyjęte oznaczenia i długości odcinków zaznaczyłem na rysunku, przejdźmy więc do rozwiązania.
 16 6 
Trójkąty ABC i DEC są podobne, więc mamy proporcję:

=

.
 x 6 − y 
 3 
Stąd y = 6 −

x
 8 
Pole prostokąta o bokach długości x, y wpisanego w trójkąt ABC: P = x*y
 3 3 
P = x*(6 −

x) ⇒ P(x) = −

x2 + 6x
 8 8 
Funkcja P(x) jest funkcją kwadratową, której wykresem jest parabola skierowana ramionami w dół i posiadająca maksimum dla
 −6  3  8 
xmax =

=

*

= 8.

3 
2*(−

)
 8 

3 

8 
 8 
 3 
y = 6 −

*8 = 3
 8 
Odp.: Powierzchnia prostokątnego plakatu będzie największa gdy podstawa tego prostokąta przyjmie długość 8 m, a wysokość 3 m.
17 lip 14:35
123: Brak słów Czysty profesjonalizm emotka
17 lip 15:21