Dla jakich wartości parametru k proste są prostopadłe.
kOOrd: | | k+2 | | 2k−1 | |
Dla jakich wartości parametru k proste y= |
| x−1 oraz y= |
| x+3 są prostopadłe. |
| | k | | k+1 | |
Z tego co wiem, proste są prostopadłe a1a2= −1
Zatem ja to liczę tak:
(k
2+3k+2)(2k
2−k)=−1
2k
4−k
3+6k
3−3k
2+4k
2−2k=−1
2k
4+5k
3+k
2−2k=−1
I co dalej? Jeśli oczywiście mój sposób rozwiązywania jest dobry...
Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
14 lut 12:38
PW: Nie mogło powstać równanie 4. stopnia. Pomnóż obie strony równania przez k(k+1)
14 lut 12:47
kOOrd: Dalej mi coś nie wychodzi...
Po wymnożeniu przez k(k+1) mam
(k+2)(k+1)(2k−1)k=−k(k+1)
(k2+3k+2)(2k2−k)(k2+k)=0
i co dalej?
14 lut 13:07
PW:
(k+2)•(2k−1)=k(k+1)
po lewej stronie masz mnożenie, a działasz coś jakby tam było dodawanie.
14 lut 14:32
kOOrd: Rzeczywiście, widzę swój błąd. Dziękuję bardzo za pomoc.
14 lut 14:59
kOOrd: Rzeczywiście, widzę swój błąd. Dziękuję bardzo za pomoc.
14 lut 14:59