Równianie modularne
misio1222: Witam, mam problem z takim oto zadanie, gdyby mógł mi ktoś wytłumaczyć skąd się co bierze
byłbym naprawdę wdzięczny.
zadanie 1:
4x=5(mod 9) znak przystawania zastąpiłem "="
W tym zadaniu rozumie że 4*jakaś liczna \ 9 daje resztę 5, tylko jak taką liczbę "x" znaleźć.
na chłopski rozum wyszło mi że jest to 8 ale doszedłem do tego metodą prób i błędów,
podejrzewam że jest jakaś skuteczniejsza metoda przy rozwiązywaniu tego typu zadań.
zadanie 2: równanie modularne
x= 1(mod3)
x= 2(mod4)
x= 0(mod5)
W tym zadaniu również na chłopski rozum wyszło mi 10, ale to jest jeden z tych łatwiejszych
przykładów, gdyby mógł ktoś objaśnić co i z czym się je byłbym naprawdę wdzięczny.
14 lut 11:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
zad 1)
4*x = 5(mod9) =
| | ⎧ | 5(mod9) * 1(mod9) | |
| = | ⎩ | (−5) (mod9) * (−1) (mod9) |
|
| | ⎧ | sprzeczne ... bo 4 = 4 (mod 9) | |
| = | ⎩ | (9−5) (mod9) * (9−1) (mod9) |
|
| | ⎧ | sprzeczne ... bo 4 = 4 (mod 9) | |
| = | ⎩ | 4 (mod9) * 8 (mod9) |
|
x = 8 (mod 9)
14 lut 11:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
x = 1 (mod3)
x = 2 (mod4)
czyli: x = 1*2 (mod3*4) = 2 (mod 12)
x = 2 (mod 12)
x = 0 (mod 5) = 5 (mod 5)
czyli: x = 2*5 mod(12*5) = 10 (mod 120)
i masz rozwiązanie
14 lut 11:19
misio1222: DZIĘKI WIELKIE, TERAZ JUŻ WIEM O CO CHODZI, SZUKAŁEM PO RÓŻNYCH FORACH ITD I DALEJ NIC Z TEGO
NIE WIEDZIAŁEM. A TY ROZPISAŁEŚ TO PROSTO I NA TEMAT, JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI
14 lut 11:38
Trivial: misio1222, czy gdy komuś dziękujesz w rzeczywistości, też tak krzyczysz?
14 lut 11:52