Oblicz: lim dąży do 0+ lnsinx/lnx
mandarynka: Oblicz: lim dąży do 0+ lnsinx/lnx
14 lut 10:25
huehuehue: g=1
14 lut 10:36
mandarynka: podaj całę rozwiązanie proszę
14 lut 10:37
PW: Znana jest granica
x→0
wobec tego
| | sinx | |
lim ln |
| = 0 = lim (lnsinx − lnx) [to ostatnie − wzór na logarytm ilorazu] |
| | x | |
x→0
+ x→0
+
A gdyby to jeszcze podzielić przez lnx − tak jak w zadaniu − to co by było?
14 lut 10:58
PW: Domyślam się, że huehuehue zastosował de l'Hospitala twierdzenie tyleż użyteczne, co
zwalniające z myślenia. Też warto opanować.
14 lut 11:03