Znaleźć rozwinięcie funkcji f w szeregu Taylora w otoczeniu punktu x_0
Taylor: f(x)=e
x3, x
0=3
Poobliczałem pochodne i wychodzą:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'''(x)= |
| * |
| * |
| *ex3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
itd.
Co trzeba teraz z tym zrobić?
14 lut 10:19
huehuehue: tam jest e do potegi pi/3 ?
14 lut 10:34
Gość: do potęgi x/3
14 lut 10:36
huehuehue: ok w takim razie policz f(x0) f'(x0) i tak dalej i potem podstaw do wzoru
14 lut 10:46
Gość: | | e*(x−3) | | e*(x−3)2 | | e*(x−3)3 | |
e+ |
| + |
| + |
| |
| | 3*1! | | 9*2! | | 27*3! | |
14 lut 10:52
Gość: +...
14 lut 10:52
huehuehue: no i otrzymasz szereg jaki ?
14 lut 10:55
14 lut 10:57
14 lut 10:57
huehuehue: jeszcze to e mi sie nie podoba ale ogolnie ok
14 lut 11:22
Gość: To co ma być z tym e? Bo rzeczywiście teraz patrzę, to w odp. nie ma e?
14 lut 11:26