Oblicz
kOOrd: Oblicz:
| | 1 | | 1 | |
(7−√13) |
| * (7+√13) |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Uwaga: Te nawiasy są podniesione do potęgi |
| . Nie umiałem tego tutaj zapisać. |
| | 2 | |
Jak to obliczyć?
√(7−√13)*
√(7+√13)= i co dalej...
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.
14 lut 10:03
camus: Podpowiedź:
an*b*n=(a*b)n //zauważ, że potęga jest taka sama
a2−b2=(a+b)(a−b)
14 lut 10:06
kOOrd: Czyli, że tak?
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
(7−
√13)(7+
√13)= 49−13=36
| | 1 | |
Tylko, że odpowiedź to 6. Czyli, że muszę jeszcze te 36 podnieść do |
| ? Ale gdzie ten |
| | 2 | |
ułamek w potędze powinienem umieścić?
14 lut 10:13
Krzysiek : Wzor a1/n=n√a
Wzor √a*√b=√a*b
czyli √7−√13*√7+√13=√(7−√13)*(7+√13)=√72−(√132)=√49−13=√36=6
Wzory tez podpowiadal CI camus
14 lut 11:49
kOOrd: Dziękuję Wam bardzo!
14 lut 11:58