matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj zbieżność szeregu
ania:
Korzystając z kryterium D'Alamberta zbadaj zbieżność szeregów:
2
n
∑ (od n=1 do
∞
)
n
2
zaczęłam tak :
2
n
/n
2
+ 1
lim (n→
∞
)
= ?
2
n
/n
2
14 lut 09:39
camus:
|a
n+1
|
masz policzyć lim
i sprawdzić czy jest większy/mniejszy/równy 1
|a
n
|
2
n
a
n
=
n
2
2
n+1
a
n+1
=
(n+1)
2
14 lut 09:44