W wyniku jakich przekształceń wykresu funkcji
Endj: W wyniku jakich przekształceń wykresu funkcji g(x)=2x, otrzymamy wykres funkcji f? Podaj zbiór
wartości funkcji f.
c) f(x)= 2|x+2| d) f(x)=2|x|+2
c) kompletnie nie rozumiem w jakiej kolejności mam wykonywać poszczególne przekształcenia....
Intuicja mi podpowiada, że najpierw 2x potem przesunięcie o wektor v = [−2,0] a na końcu
odbicie względem y?
d) robiłem tak, że najpierw 2x, potem odbicie względem y a na końcu przesunięcie o wektor, ale
to też jest źle...
Mógłbym prosić o jakieś wytłumaczenie jak sie zabrać za tego typu zadania?
14 lut 01:52
krystek: Ja bym zrobiła tak :
y=2x+2 dla x≥−2
y=2−(x+2) dla x<2
b) korzystaj z parzystości funkcji f(x)=f(−x) i symetrycznie wzgl osi OY
14 lut 09:18
Endj: No tak, ale to ma być "W wyniku jakich przekształceń wykresu funkcji g(x)=2x, otrzymamy wykres
funkcji f". To wyjdzie, ale chyba nie o to chodziło w tym zadaniu.. tak mi się wydaje
przynajmniej
14 lut 12:21
Endj: Mogę prosić o jakieś wskazówki?
14 lut 13:41
krystek: Kreslisz 2x przesuwasz w lewo 0 2 jednostki i wtedy x=−2 jest osia symetrii i odbijasz . Dla
x≥−2 jest ten sam wykres co do x<2. Popatrz na wskazówki wcześniejsze
14 lut 13:50
Endj: dlaczego x=−2 jest osią symetrii a nie y ? właśnie tego nie rozumiem....
14 lut 14:12
Endj: Naprawdę nikt nie potrafi pomóc?

utknąłem na tym zadaniu i siedzę na nim już ogrom czasu a
nadal nic nie ruszyłem
14 lut 16:51