wielomiany
Kinga : gdzie robię błąd?
(a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca
(x3+2x−1)2*(3x2−2)=(x6+4x2+1+4x4+4x+2x3)(3x2−2)=3x8+12x4+3x2+12x^
6+12x3+6x5−2x6−8x2−2−8x4−8x−4x3=3x8+10x6+6x5
+4x4+8x3−5x2−8x−2
a rozwiązanie jest takie:3x8+10x6−6x5+4x4−8x3−5x2−2
16 lip 15:47
AS: (x3+2x−1)2 =
(x3)2 + (2*x)2 + (−1)2 + 2*(x3*)*(2*x) + 2*(x3)*(−1) + 2*(2*x)*(−1) =
x6 + 4*x2 + 1 + 4*x4 − 2*x3 − 4*x
=========
16 lip 15:56
Kinga : czemu wszędzie jest znad dodawania skoro w wyrażeniu jest na końcu −1?
16 lip 16:10
AS: Ja stosowałem wzór (a + b +c)2 = a2 + b2 + c2 + 2*a*b + 2*a*c + 2*b*c
Stosując wzór przez Ciebie podany można by rozpisać
(x3+2x−1)2 = (x3)2 + (2*x)2 + (1)2 + 2*(x3)*(2*x) − 2*(x3)*(1) − 2*(2*x)*(1) =
= x6 + 4*x2 + 1 + 4*x4 − 2*x3 − 4*x wyszło to samo
16 lip 17:01
Kinga : to w 2*(x3)*(1) −> tutaj biorę 1 anie −1?
16 lip 19:51
AS: Znak "−" wszedł przed wyrażenie
Przyjmij a = x3 , b = 2x , c = 1 i wstawiaj do Twojego wzoru.
16 lip 20:51
Kinga : Dzięki wielkie
16 lip 22:38