Jak narysować funkcje sin^2x ?
SIM: Jak narysować funkcje sin2x ?
14 lut 00:46
SIM: Mógłby ktoś pomóc?
14 lut 00:57
Gustlik:

Najlepiej zrób tabelkę dla y=sinx, a potem podnieś wartości sinx do kwadratu.
Na rysunku:
y=sinx
y=sin2x
Możesz też skorzystać ze wzoru:
cos2x=1−2sin
2x
2sin
2x=1−cos2x /:2
| | 1 | |
i przekształcając wykres y=cosx narysować coś takiego: y=− |
| (cos2x−1) |
| | 2 | |
14 lut 01:04
SIM: a mozesz powiedzieć jakiego przekształcenia mam użyć podnosząc sin2x do kwadratu?
14 lut 01:14
SIM: *podnosząc sinx do kwadratu aby sin2x
14 lut 01:22
SIM: ?
14 lut 01:31
huehuehue: skorzystal w wlasnosci cos2x=cos2x−sin2x potem wyznaczyl z tego sinus
14 lut 09:10
SIM: nie widze tego..
14 lut 11:04
huehuehue: cos2x=cos2x−sin2x
cos2x=(1−sin2x)−sin2x
cos2x=1−2sin2x i dalej chyba sobie poradzisz
14 lut 11:15
SIM: niestety nie.. mozesz jeszcze coś podpowiedziec?
14 lut 12:40
Mila:

Naniosę Ci kilka punktów.
x=0 to sin0=0; ⇒(sin0)
2=0
2=0
| | π | | π | | 1 | | π | | 1 | | 1 | |
x= |
| to sin |
| = |
| ⇔(sin |
| )2=( |
| )2= |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 6 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | | π | |
x= |
| to sin |
| =1 ⇔(sin |
| )2 =1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
x=π to sinπ=0 ⇔(sinπ)
2=0
| | 3π | | 3π | |
sin |
| =−1 ⇔(sin |
| )2=1 |
| | 2 | | 2 | |
O to Ci chodziło?
14 lut 16:50
Jak: ∫sin2(2π)
6 paź 23:00
Jak:
6 paź 23:00