| √3 | ||
cosx= − | ||
| 2 |
| π | ||
x=− | ||
| 6 |
| π | ||
x= | ||
| 6 |
| 5π | ||
x=− | ||
| 6 |
| 5π | ||
x= | ||
| 6 |
| √3 | √3 | |||
ale dlaczego? na pewno cosx= − | a czytajac z tabeli wartości tryg. | → | ||
| 2 | 2 |
| π | √3 | π | ||||
czyli cosx= − | → − | |||||
| 6 | 2 | 6 |
| π | π | |||
dla x=− | lub | lecz "troche dalej". | ||
| 6 | 6 |
| π | √3 | |||
Jest prawda, ze cos | = | , ale | ||
| 6 | 2 |
| √3 | π | π | π | |||||
− | = cos( | + | ) = (wzory redukcyjne) = −sin | |||||
| 2 | 2 | 3 | 3 |
| π | ||
Koniecznie rysuj wykresy na poczatku − wtedy widzialbys, ze na pewno nie | . | |
| 6 |
| π | ||
no własnie z wykresu mi tak wychodzi bo skoro mam | to symetrycznie (bo to cosinus) jest | |
| 6 |
| π | ||
− | .... tylko w tym równaniu sie to nie zgadza w kazdym innym pasują wyniki patrzac z | |
| 6 |
| √3 | ||
− | ||
| 2 |
| √3 | √3 | |||
jeeezuu, sorry, ja cały czas patrzyłem na + | anie na − | i temu wychodziło mi | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
ciągle | i − | .... | ||
| 6 | 6 |