równanie sinus
ania: jak rozwiazać sinx=−sin2π/5
dziekuje
16 lip 09:52
AS: Rozumiem,że 2π/5 jest w nawiasie.
sinx = −sin(2*π/5) |*(−1)
−sin(x) = sin(2*π/5)
Z wzorów redukcyjnych mamy: −sinx = sin(π+x) i −sinx = sin(2*π−x)
Stąd dwie możliwości:
I sin(π+x) = sin(2*π/5) ⇒ π + x = 2*π/5 ⇒ x = 2*π/5 − 5*π/5 = −3*π/5
II sin(2*π−x) = sin(2*π/5) ⇒ 2*π−x = 2*π/5 ⇒ −x = 2*π/5 − 10*π/5 = −8*π/5
x = 8*π/5
By uzyskać wynik w stopniach należy π zastąpić wartością 180o
16 lip 10:45
Bogdan:
Dzień dobry.
To typowo schematyczne zadanie. Korzystamy z wzorów:
−sinα = sin(−α)
oraz:
sinx = sinα ⇒ x
1 = α + k*2π ⋁ x
2 = π − α + k*2π, gdzie k ∊ ℂ.
Wracając do zadania otrzymujemy:
| | 2π | | −2π | |
sinx = −sin |
| ⇒ sinx = sin |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | −2π | | −2π | |
x = |
| + k*2π ⋁ x = π − |
| + k*2π, k ∊ ℂ. |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 7 | |
Odp.: x1 = − |
| π + k*2π ⋁ x2 = |
| π + k*2π |
| | 5 | | 5 | |
16 lip 11:20