zad
ADM: wyznacz rownanie prostej prostopadlej do prostej o rownaniu y= − 4x + 3 przechodzącej przez
punkt P ( 12, −8 )
jak to sie robilo ? bo zagubil mi sie gdzies zeszyt ; ]
13 lut 22:18
13 lut 22:19
irena_1:
Można też tak:
− wzór ogólny prostej k: Ax+By+C=0
− prosta równoległa ma równanie typu Ax+By+k=0
− prosta prostopadła ma równanie typu Bx−Ay+t=0
Tutaj:
4x+y−3=0
Prosta prostopadła ma równanie typu
x−4y+k=0
I podstawić współrzędne punktu P:
12−4*(−8)+k=0
12+32+k=0
k=−44
x−4y−44=0
14 lut 11:53