wyrażenie wymierne uproszczenie uprość kwadratowe
bartosz: Cześć,
Mógłby ktoś pomóc uprościć takie oto wyrażenie:
| | x2 + x + 1 | |
1) |
| =  |
| | x2 − x + 1 | |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
2) |
| = |
| =  |
| | x2 − 3x + 2 | | (z − 1)*(1 − 2) | |
13 lut 22:17
13 lut 22:21
PW: Ale co chcesz z tym zrobić? Będziesz to całkował? Bo jeżeli to tylko funkcje wymierne − nic się
z tym nie da zrobić. W 1) licznik i mianownik są nierozkładalne, a w 2) licznik, więc nic się
nie uprości.
14 lut 09:29
pigor: ... chyba, że interesuje cie coś takiego np.
| | x2+x+1 | | (x3−1) | | (x+1) | |
1) |
| = |
| * |
| . .. |
| | x2−x+1 | | (x3+1) | | (x−1) | |
14 lut 11:19
bartosz: Chciałem to jak najmocniej uprościć, aby wyliczyć z tego łatwiej transmitancje układu
dyskretnego.
Ale widać jednak się uprościć nic nie da.
Dawno temu miałem matmę, więc myślałem, że nie zapomniałem jak się to robi.
Dzięki za odpowiedzi.
Trzymanko
14 lut 13:09