?
Patryk: oblicz wartość wyrażenia cos(π/5)+cos(3π/5) wykorzystaj wzór cos(3α)=cosα(4cos2α−3)
cos(π/5)+cos(3π/5)=
cos(π/5)+cos(π/5)[4cos2(π/5)−3]=
cos(π/5)[4cos2(π/5)−2] =
2cos(π/5)[2cos2(π/5)−1] =
2cos(π/5)[cos(2π/5)] ale co dalej ?
13 lut 22:03
Eta:
| | 2sin36o*os36o*cos72o | | sin72o*cos72o | |
2cos36o*cos72o= |
| = |
| = |
| | sin36o | | sin36o | |
| | sin144o | | sin36o | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2sin36o | | 2sin36o | | 2 | |
13 lut 22:14
Eta:
Napisz te kąty w mierze łukowej (bo mnie łatwiej było pisać w mierze stopniowej
13 lut 22:17
Patryk: dzięki,rozumiem skąd te przekształcenia
13 lut 22:30