Fizyka
Ali: kulka spadajaca swobodnie w przedostatniej sekundzzie swego ruchu przebyla droge s=19,6 m
z jakiej wysokosci spada kulka i ile czasu trwa ruch
15 lip 21:59
b.: wzorek:
S(t) = gt2/2 (*) (g = przyspieszenie ziemskie)
mamy s(t0)−s(t0−1) = s = 19,6 (t0 = czas ruchu)
stąd wyliczasz t0
a wysokość z jakiej spada znowu z (*)
15 lip 22:26
Ali: tylko ze podstawiajac cokolwiek za t0 bedzie sie zgadało
bo rozwiązując wyjdzie mi
19,6t0 −19,6t0 + 19,6= 19,6
tak ? czy coś źle licze
16 lip 12:31
b.: nie, S(t0) to nie mnożenie, tylko wartość funkcji S zadanej wzorem (*)
czyli
S(t0) = gt02
S(t0−1) = g(t0−1)2
czyli
gt02 − g(t0−1)2 = s (=19,6)
itd.
16 lip 22:43
b.: przepraszam pomyłka, powinno być dzielone przez 2, czyli
S(t0) = gt02 /2
S(t0−1) = g(t0−1)2 /2
gt02 /2 − g(t0−1)2 /2 = s (=19,6)
otwórz nawias, skróć, wylicz t0, itd.
16 lip 22:44
Ali: gt02 się zredukuje i zostanie 2t0 +1 /2 = 19,6 czyli t0 = 20,1 ?
17 lip 16:13
Basia:
| gt02 | | g(t0−1)2 | |
| − |
| = 19,6 /*2 |
| 2 | | 2 | |
gt
02−g(t
0−1)
2=39,2 /:g
t
02−(t
0−1)
2=
39,2g
2t
0−1 =
39,2g
2t
0=
39,2g + 1
t
0 =
39,22g+
12
podstaw za g i policz
18 lip 12:42
Ali: t0 = 2 + 0,5 = 2,5 ?
18 lip 18:52
b.: tak, i to jest odpowiedź na pytanie, ile czasu trwał ruch
19 lip 00:00
b.: tak, i to jest odpowiedź na pytanie, ile czasu trwał ruch
19 lip 00:01