Oblicz..
Pola:
Oblicz,a wynik podaj w postaci algebraicznej.
| (√3 + i)5 | |
| ta potęga 5 jest do całego ułamka |
| 1−i√3 | |
13 lut 20:57
Pola:
a i przed √3w liczniku jest minus.
13 lut 20:58
Pola: ?
13 lut 22:52
Janek191:
− √3 + i
( −−−−− )5
1 − i √3
( − √3 + i ) *( 1 + i √3 ) − √3 − 3i + i − √3 − 2 √3 − 2 i
z = −−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−− =
( 1 − i √3) *( 1 + i √3) 12 − ( i √3)2 1 − ( − 3)
= − √3/2 − i/2
I z I = √ ( − √3/2)2 + (1/2)2 = √ 3/4 + 1/4 = √1 = 1
więc
z = cos 210o + i sin 210o
z5 = [ cos 210o + i sin 210o )5 =
= cos 5*210o + i sin 5*210o =
= cos 1050o + i sin 1050o =
= cos ( 2*360 + 330)o + i sin ( 2*360 + 330)o =
=cos ( 270 + 60)o + i sin ( 270 + 60)o =
= sin 60o + i ( − cos 60o ) =
= √3/2 − i/2
=============
13 lut 23:15