matematykaszkolna.pl
trygonometria pic: W trójkącie ABC kąt CAB ma miarę 60o. Wewnątrz trójkąta znajduje się punkt P, którego odległości od boków AB, BC wynoszą odpowiednio 2 i 4.Wyznacz długość odcinka AP. Niestety w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać. Pomoże ktoś?
13 lut 20:42
pic: up
13 lut 21:17
+-: Czy to jest dobrze przepisane, to zadanie ma ∞ wiele rozwiązań.
13 lut 21:58
pic: Właśnie wydaje mi się że w treści jest błąd. Zamiast BC powinno być chyba AC. Czy teraz da się to rozwiązać?
13 lut 22:22
Bogdan: rysunek Z twierdzenia kosinusów w trójkącie DPE: |DE|2 = 4 + 17 − 2*2*4*cos120−o = 28. Na czworokącie ADPE można opisać okrąg o promieniu r, ten sam okrąg jest opisany na trójkącie DPE.
 |DE| 
Z twierdzenia sinusów w trójkącieDPE:

= 2r = |AP|
 sin120o 
14 lut 00:03
pic: Zgadza się
 421 
wychodzi że |AP| =

3 
ale skąd wiedziałeś że na tym czworokącie da się opisać okrąg? ja kombinowałem trochę w inny sposób, ułożyłem układ równań
 4 
{sin α =

x 
 2 
{sin(60 − α) =

x 
Ale i tak nie potrafiłem go rozwiązać więc nieważne emotka
14 lut 00:31
Bogdan: Wiedziałem z posiadanej wiedzy emotka Kiedy można opisać okrąg na czworokącie?
14 lut 00:33
pic: Aha, już wiem. Suma kątów na przeciwko siebie musi wynosić 180o Dzięki wielkie! emotka Niestety nie wiem czy jest możliwość wyuczenia w sobie takiej umiejętności żeby od razu takie rzeczy zauważać. Smutne. PS. Mój sposób chyba też był dobry? Tak wiem, więcej liczenia.... Pozdrawiam!
14 lut 00:45
Bogdan: emotka
14 lut 01:30
Mila: Do Pic, dobrze zacząłeś. To też prowadzi do rozwiązania. Postaraj się dokończyć: obliczysz tgα, następnie odcinek AE, potem będziesz wiedział.
14 lut 16:14