trygonometria
pic: W trójkącie ABC kąt CAB ma miarę 60o. Wewnątrz trójkąta znajduje się punkt P, którego
odległości od boków AB, BC wynoszą odpowiednio 2 i 4.Wyznacz długość odcinka AP.
Niestety w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać. Pomoże ktoś?
13 lut 20:42
pic: up
13 lut 21:17
+-: Czy to jest dobrze przepisane, to zadanie ma ∞ wiele rozwiązań.
13 lut 21:58
pic: Właśnie wydaje mi się że w treści jest błąd.
Zamiast BC powinno być chyba AC.
Czy teraz da się to rozwiązać?
13 lut 22:22
Bogdan:

Z twierdzenia kosinusów w trójkącie DPE: |DE|
2 = 4 + 17 − 2*2*4*cos120−
o = 28.
Na czworokącie ADPE można opisać okrąg o promieniu r, ten sam okrąg jest opisany
na trójkącie DPE.
| | |DE| | |
Z twierdzenia sinusów w trójkącieDPE: |
| = 2r = |AP| |
| | sin120o | |
14 lut 00:03
pic: Zgadza się
| | 4√21 | |
wychodzi że |AP| = |
| |
| | 3 | |
ale skąd wiedziałeś że na tym czworokącie da się opisać okrąg?
ja kombinowałem trochę w inny sposób, ułożyłem układ równań
Ale i tak nie potrafiłem go rozwiązać więc nieważne
14 lut 00:31
Bogdan:
Wiedziałem z posiadanej wiedzy

Kiedy można opisać okrąg na czworokącie?
14 lut 00:33
pic: Aha, już wiem. Suma kątów na przeciwko siebie musi wynosić 180
o
Dzięki wielkie!

Niestety nie wiem czy jest możliwość wyuczenia w sobie takiej umiejętności
żeby od razu takie rzeczy zauważać. Smutne.
PS. Mój sposób chyba też był dobry? Tak wiem, więcej liczenia....
Pozdrawiam!
14 lut 00:45
Bogdan:
14 lut 01:30
Mila:
Do Pic, dobrze zacząłeś. To też prowadzi do rozwiązania. Postaraj się dokończyć:
obliczysz tgα, następnie odcinek AE, potem będziesz wiedział.
14 lut 16:14