oblicz granicę ciągu. te { n kwadrat + 1) jest pierwiastkiem całego ułamka
Adrian: | | 2+n2 | |
lim n −−>∞ [ |
| ]n2+1 |
| | 5+n2 | |
13 lut 20:36
Adrian: wyszło mi 1 ktos potwierdzi ?
13 lut 20:43
huehuehue: źle g=e−3
13 lut 21:00
huehuehue: w liczniku dodaj 3 i odejmij 3
13 lut 21:01
Janek191:
2 + n2
an = ( −−−−−− )n2 + 1 =
5 + n2
5 + n2 − 3
= ( −−−−−−−− )n2 + 1 =
5 + n2
− 3
= ( 1 + −−− ) n2 + 5 − 4 =
5 + n2
− 3
= [ ( 1 + −−−− )n2 + 5 ]−4
5 + n2
więc
lim an = [ e−3 ]−4 = e12
n→ ∞
============================
14 lut 09:01
Janek191:
Jest źle − pomyliłem się .
14 lut 09:03
huehuehue: owszem
14 lut 09:03
Janek191:
Poprawka :
Dwa ostatnie wiersze są błędne.
− 3 − 3
an = ( 1 + −−− )−4 * ( 1 + −−− )n2 + 5
5 +n2 5 +n2
− 3
lim ( 1 + −−− )−4 = 1
n→∞ 5 + n2
więc
lim an = 1* e−3 = e−3
n→∞
===========================
14 lut 09:11