Daną liczbe zapisz jako potege liczby 2
Endj: Daną liczbę zapisz jako potęge liczby 2:
√8√8√8
to Wygląda tak, że każdy jest pod spodem. Myślę, że zapisz jest wystarczająco zrozumiały,
inaczej nie potrafie
Pierwiastek z 8√8√8
13 lut 20:31
Mati_gg9225535: 8 = 23
√8 = 23/2
23 * 23/2 * 23/4 =
13 lut 20:36
Endj: Właśnie nie rozumiem tego zapisu pod tymi pierwiastkami, bo reszta jest jasna... w sensie, jak
sie zachować jeśli jest pierwiastek z pierwiastka z pierwiastka
13 lut 20:42
krystek: {8[8(8)12]12}12=
13 lut 20:48
Trivial:
Systematycznie zamieniaj na potęgi. Potem z prawa działań na potęgach mamy:
ax*ay = ax+y
(ax)y = ax*y = (ay)x.
(ab)x = axbx.
Czyli...
√8√8√8 = (8(8(8)1/2)1/2)1/2 = 81/2*(8(8)1/2)1/4
= 81/2*81/4*81/8 = 81/2 + 1/4 + 1/8 = 8(1+2+4)/8 = 87/8
Teraz 8 = 23 i mamy:
√8√8√8 = (23)7/8 = 23*7/8 = 221/8
13 lut 20:52
krystek: I teraz od środka lub od zewnątrz
[8(832)12]12=..
13 lut 20:53
Endj: Dziękuję bardzo, teraz wszystko jasne
13 lut 21:17