wielomiany
julaa: Rozłóż na czynniki wielomiany stosując wzory skróconego mnożenia:
a) x3−3x2+3x−1
b) 8x3−36x2+54x−27
c) 1+6x+12x2+8x3
d) 8x3+1
e) 125 x3−8
Proszę was o wyjaśnienie jak to się robi, odpowiedzi mam ale co mi po nich jak nie wiem skąd to
się bierze
z góry dzięki
13 lut 20:19
krystek: a)(x−1)3
b)(2x−3)3 i dalej sama
d) (2x)3+13=...
e)(5x)3−23=..
13 lut 20:22
julaa: no okey ale skąd mam wiedzieć, ze np z tego x3−3x2+3x−1 wychodzi to (x−1)3 ?
13 lut 20:35
Janek191:
c)
1 + 6 x + 12 x2 + 8 x2 = W(x)
− 1/2 − jest miejscem zerowym tego wielomianu, bo
W( −1/2) = 1 + 6*(−1/2) + 12*( −1/2)2 + 8*( −1/2)3 =
= 1 − 3 + 3 − 1 = 0
zatem wielomian dzieli się przez dwumian x + 1/2 lub przez 2x + 1
Wykonujemy to dzielenie :
( 8 x3 + 12 x2 + 6 x + 1 ) : ( 2x + 1) = 4 x2 + 4 x + 1 = (2x + 1)2
− 8 x3 − 4 x2
−−−−−−−−−−−−−−
8 x2 + 6x
− 8 x2 − 4 x
−−−−−−−−−−−−
2 x + 1
− 2 x − 1
−−−−−−−
0
Odp. W(x) = (2x + 1)3
=====================
13 lut 20:39
Janek191:
Trzeba znać wzory − np. ( a + b)3 = a3 + 3 a2 b + 3 a b2 + b3
13 lut 20:42