Obliczyc całkę
Kapelan: Obliczyc całkę
3)∫ctg
3xdx
Bedę wdzięczny za każda wskazówkę.
13 lut 20:00
Kapelan: Podbijam
13 lut 20:13
Kapelan: prosze o pomoc
13 lut 20:30
huehuehue: w 4) podstawienie t2=x+1
13 lut 20:38
huehuehue: | | −dt | |
3) x=arcctgt dx= |
| t=ctgt |
| | 1+t2 | |
13 lut 20:47
huehuehue: 1) w liczniku dodaj 4 i odejmij 4 dostaniesz wzor skroconego mnozenia
13 lut 20:52
huehuehue: 2) wydaje mi sie ze podstawienie t2=x
13 lut 20:55
PW: W 2) można zwyczajnie wymnożyć w liczniku za pomocą wzoru skróconego mnożenia
(1−
√x)
3 = 1−3
√x +...
i po skróceniu z mianownikiem dostajemy
Całka pierwszego to ln|x|, a pozostałe z wzoru ∫x
αdx=....
14 lut 10:02
14 lut 10:36