okręgi
help!: Pomocy

Okresl wzajemne polozenie okregow o(S,r) i o(P,p) wiedzac ze:
a) S(
√3;1), r=
√8 i P=(0;4) i p=1
Mam to rysowac w ukladzie wspolrzednych ?
15 lip 17:13
AS: Możesz rysować
Ale prościej obliczyć odległość SP i porównać z sumą promieni.
15 lip 17:20
idasz:

Rysunek jedynie obrazuje geometryczne położenie dwóch okręgów wzgledem siebie (wiadomo w R
2)

Obliczmy odległość ISPI:
ISPI=
√ (xP − xS)2 + (yP − yS)2
ISPI =
√ (−√3)2 + (4−1)2 =
√3+9 =
√12
ISPI = 2
√3 − odległość środków dwóch okręgów
Suma promieni jest większa od odległości środków tych okręgów:
1+
√8 ≈ 3,82 > 3,46 ≈ 2
√3
co oznacza, że okręgi mają dwa punkty wspólne.
3 sie 16:26
Bogdan:
A jak można porównać liczby: 1+√8 i 2√3 bez stosowania przybliżeń i kalkulatora?
3 sie 18:37
tim: Może ja spróbuję:
L = 1 + √8
L2 = 9 + 2√8
p = 2√3
P2 = 12
12 ... 9 + 2√8
3 ... 2√8
1,5 < √8
Wiemy, że √8 jest na pewno większe od 1,5. Zatem: L2 > P2 oraz L > P.
3 sie 19:45
tim: Udodownię jeszcze, że √8 > 1,5
√8 = 2√2
2√2 ... 1,5
√2 ... 0,75
√2 > √1 > 0,75
Może być?
3 sie 19:48
Bogdan:
Może być, chociaż wyraziściej byłoby tak:
Porównujemy liczby: 1+√8 i 2√3.
Zakładam, że 1 + √8 < 2√3, podnosimy obustronnie do kwadratu:
1 + 2√8 + 8 < 12
2√8 < 3, podnosimy obustronnie do kwadratu:
32 < 9, sprzeczność, a więc przyjęte założenie nie jest prawdziwe, stąd 1 + √8 > 2√3.
3 sie 20:13