Liczby x1, x2 są różnymi rozwiązaniami równania 3x^2 + 2x - 5 = 0
olka: Liczby x1, x2 są różnymi rozwiązaniami równania 3x2 + 2x − 5 = 0. Ile wynosi kwadrat sumy
(x1+x2)2?
13 lut 19:53
Mila: Albo liczysz pierwiastki ( Δ, wzory)
albo wzory Viete'a i przekształcenia.
13 lut 19:56
olka: Δ=4 + 60 = 64
√Δ= 8
(x1 + x2)
2 =

W tym miejscu wychodzą mi jakieś dziwne liczby. Zrobiłam jakiś błąd wcześniej?
13 lut 20:09
krystek: Zapisz sprawdzimy!
13 lut 20:24
olka: (1 + −106)2 = 1 + 206 + 10036 = 1 + 12036 + 10036 = 1 + 22036 =
1 + 6436 = 719
13 lut 20:35
krystek: | | −5 | | −2 | | −2 | | 4 | |
1+ |
| = |
| ( |
| )2= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
13 lut 20:39
Eta:
| | 2 | | 4 | |
(x1+x2)2= (− |
| )2= + |
| |
| | 3 | | 9 | |
i tyle
13 lut 20:42
olka: oo, dziękuje
13 lut 20:42
13 lut 20:43
Janek191:
Eta − I wiersz ?
13 lut 20:45
Eta:
Czy jak będziesz miała takie działanie:
(5−3)
2 = 2
2=4 −−− tu nie stosujemy żadnego wzoru

ale jeżeli (x−2)
2 =... tu stosujemy wzór
zapamiętaj! np: (2
√2−
√2)
2 = (
√2)
2= 2
13 lut 20:49
Eta:
@
Janek ... już poprawiłam
13 lut 20:50