Wielomiany
Kipic: Dla jakiej wartosci parametru p wielomian w(x) = x3 + px2 + 2x ma 3 pierwiastki x1 x2 x3
spelniajace warunki 2x1 = x2 oraz x3 = 1− x1 ?
(dobrze przepisane jakby co )
niemam pojecia jak to zrobic poniewaz niema podanego wyrazu wolnego i niewiem skad wyznacza sie
dzielniki wyzrazu wolnego zeby je znalezc jak mozna to zadanko rozkminic ?
13 lut 19:48
Mila: Wyłącz x.
13 lut 19:54
Eta:
W(x)=x(x2+px+2) ⇒ x3=0 i Δ>0 bo mają jeszcze być dwa różne pierwiastki
x3=0 ⇒ x1=1−x3 =1 i x2= 2*1=2
dokończ........
13 lut 19:58
Kipic: dziekuje
13 lut 20:09